Thumbnail
NL / FR / EN

 

België

 

ThumbnailThumbnail

 

22 juli 1950 : Belgische deelname code naam " Pacific airlift" : 3 Sabena vliegtuigen werden ter beschikking gesteld van de VN .

26 Augustus 1950 : beslissing van de Belgische Regering troepen te sturen : alleen vrijwilligers :40 officieren (28 reservisten) - 100 o/officieren (50 reservisten)

2000 kandidaten melden zich aan : 700 werden weerhouden dus geen bataljons sterkte : 3 fuseliercompagnies( 2 Franstalige en 1 Nederlandstalige) in plaats van 4, een zware wapencompagnie en een peloton Luxemburgers Thumbnail

 

 

Vertrek uit België met het troepentransportschip Kamina op18 December 1950 . Het bataljon verbleef 44 dagen op zee. !!!Thumbnail

Aankomst in Pusan op 31 Januari 1951 . Het korps vertrok naar een tentenkamp TONGNAE-DONG vanwaar zij na het ontvangen van de winteruitrusting en het nodig materiaal naar WAEGMAN werd overgeplaatst. Daarna namen zij deel aan het offensief ten zuiden van de 38ste breedtegraad in de schoot van het 15de US Infanterie Regiment " Can Do"

vooraleer zij worden aangehecht aan de 29st BRITSE BRIGADE.Thumbnail

Een belangrijke gebeurtenis vond plaats op 11 April 1951 : Generaal RIDWAY verving de beroemde Generaal MAC ARTHUR.

Eerste onderscheiding

In de schoot van de Britse Brigade levert het Belgisch Bataljon van 20 tot 25 April 1951, aan de boorden van de rivier IMJIN, een beroemd geworden gevecht. Gedurende deze Chinese aanval sloeg het Bataljon de vijand terug en bracht hem zware verliezen toe. Zich teruggetrokken hebben op bevel, heeft het zijn gekwetsten, zijn wapens en zijn voertuigen gered. Op hun eigen verzoek zijn ze terug ingezet om vertragingsgevechten te leveren waardoor naburige eenheden zich konden zich terug trekken..

Hiervoor krijgen zij drie onderscheidingen :

- Amerikaanse Battle Honours Unit Citation

- Koreaanse Unit Citation

- Het Belgisch leger : "Imjin" op het vaandel -

Het bataljon wordt terug aangehecht aan de 3US Div. "The Rock of the Marne "

Op 20 Augustus 1951 keren 450 manschappen terug naar België en komt de eerste versterking toe uit België met een Amerikaans transportschip : " The Longfitt" .

Verder werden maandelijks een groepen van ongeveer 50 militairen per vliegtuig naar Korea overgevlogen en keerden er ongeveer 50 militairen terug nadat hun verbintenis van een jaar verstreken was.

Oktober 1951 : " Operatie COMMANDO : Het Belgisch detachement bezet stellingen 3 Km voor de hoofdverdedigingslijn ten einde toe te laten deze lijn volledig uit te bouwen en tezelfdertijd als patrouille basis te fungeren

2de Belgische onderscheiding

Juli 1952 : Het Bataljon wordt ingezet op 3 Km voor de lijnen van de VN, op de heuvels van "BROKEN ARROW" te HAKTANG-NI en bieden zij gedurende drie dagen weerstand aan de stormlopen van de over talrijke Chinese troepen. De stelling wordt behouden en de vijand wordt zware verliezen toegebracht.

Hierna evolueert de strijd zich langzaam naar een stellingoorlog.

Andere wapenfeiten zullen de excellente faam van het Bataljon nog versterken :

KOJAK KOL

WHITE HORSE HILL

CAMELIA

MOONLICHT.

MARIETTE EN LEOPOLD

zijnde code namen voor spectaculaire operaties in het belang van de bescherming van de demarcatielijn.

3de Belgische onderscheiding

Het Bataljon wordt ingedeeld bij het 7de US Infanterie Regiment ( The Cottembailers)

13 Februari 1953 : de vijf en vijftig dagen en nachten van CHATKOL: Bij herhaaldelijke aanvallen van de Chinezen slaat het Bataljon niet minder dan 10 fanatieke aanvallen van de vijand af. Hier vielen eveneens vele doden.

4de Belgische onderscheiding

Thumbnail

Mei 1954 Voor het geheel van de deelname aan de Koreaanse oorlog werd de vermelding " Korea- Corée "

27 Juli 1953 : wapenstilstand. Het is doodstil in Korea. Het land is verwoest

Van juli 1953 tot September. 1954 : Blokking posities aan de demarcatielijn. Er was geen vrede getekend!!

01 Januari 1955 blijven nog 200 militairen in Korea en op 16 Juli verlaat het laatste contingent Korea

3549 Belgen namen deel aan de strijd

106 Belgen - 2 Luxemburgers en 9 Koreaanse militairen bij het bataljon sneuvelden.

350 vrijwilligers werden met verwondingen gerepatrieerd.


Een gedetailleerd overzicht van het Belgisch bataljon in Korea vindt u in een eindwerk van een student Geschiedenis aan de universiteit van Gent : Mr Le Roy op volgende site :
Het Belgische Korea-bataljon. (David Le Roy)

Een ander thesis over de Belgen NA de Koreaanse oorlog vindt u in een eindverhandeling aan de vrije Universiteit van Brussel opgemaakt door Mr HUGO PEERLINCK en is te vinden in het Museum.

 

TERUG   /    VOLGENDE