Thumbnail
NL / FR / EN

 

Operatie Camelia

15-16 December 1951

De operaties die vermeld worden in de pagina  activiteiten  behoren tot de geschiedenis van het Belgisch Bataljon in Korea omdat de opdrachten op bevel van de Amerikaanse legerleiding  moesten uitgevoerd worden en dat deze van strategisch groot belang waren. Deze opdrachten waren zeer gevaarlijk en er werden vele Belgen gewond en verschillende gedood. Hun heldhaftig optreden verdient dan ook een plaats op deze site. Deze operatie werd uitgevoerd door de compagnie C onder leiding van de kapitein Genis. Het doel van deze raid was om de Chinese stelling ( zie schets ) te verkennen en om eventueel enkele gevangenen te nemen. De stellingen die dienden aan gevallen te worden werden Queen- Dandy) genoemd en de sterkte werd geschat op een compagnie. Het was koud en klaar ( min 15° !!) en er viel een beetje sneeuw.

Schets uit het boek van De Wit "Belgians can do too"

Thumbnail

Het vooropgezette plan was de positie KING te veroveren met een peloton., als deze positie niet was bezet zou het 2de peloton de stelling QUEEN aanvallen, het 3de peloton zou als steunbasis dienen op de heuvel BEANS. Deze actie werd gesteund door 2 Amerikaanse artillerie bataljons. Het 1ste peloton neemt de vijandelijke stelling KING zonder weerstand in. Het 2de peloton van onderluitenant Van Doorselaer vordert langs de rivier Imjin naar Queen waar zij op hevige weerstand stuiten en zeven soldaten gewond geraken. De compagnie commandant geeft het bevel van zich terug te trekken tussen de weg en de rivier maar zij vallen onder hevig vijandelijk mortiervuur en er vallen weer 3 gewonden. De vijand trachtte het peloton de weg af te sluiten waardoor het peloton Van Doorselaer zich al vechtend weg diende te banen dwars door de Chinese positie wat hen ook lukte dank zij hun moedig optreden. Na 6 uren werd de operatie afgeblazen.

Deze operatie was bijzonder goed voorbereid en uitgevoerd door de compagnie commandant Kapitein Genis. Dank zij deze raid werden zeer belangrijke gegevens over de vijand verzameld voor het verder verloop van de strijd. Op 25 December kon de B Compagnie een raid uitvoeren op een Chinese stelling waar de onderluitenant Hubesch , de sergeant Lammens en het peloton zich bijzonder hebben onderscheiden. Majoor Vivario en padré Vander Goten zijn nog ter hulp gekomen van het peloton 1Sgt Kenis die onder een hevig vijandelijk vuur waren gevallen.

Citaat uit de beschrijving van Jos De Wit over deze operatie : Alle uitvoerbare plannen zijn goed tot het eerste schot valt!!. De naam Camelia zal in de toekomst niet voorkomen op een of andere herinneringsmedaille; maar zij die aan deze raid hebben deelgenomen zullen later bij het horen van deze welklinkende naam, emotievol terugdenken aan de nacht van 16 op 17 December 1951.

 

Thumbnail

Het peloton onderluitenant Van Doorselaer Juni 1951 Februari 1952
Een boeiend verhaal geschreven door John Houbrechts Bren-en barschutter van de 3e Sectie.
Deze brochure werd mij bezorgd door Jacky Broos (Korea 1951-52)