Thumbnail
NL / FR / EN

 

Chatkol

 

BOOMERANG

   

Thumbnail Thumbnail

 

 

 

 

 

Belgische Vermelding

De prachtige weerstand van het Bataljon te Chatkol bezorgde het een derde eervolle vermelding die zo dapper verdiend was als de twee andere.
Eenheidsvermelding
Artikel 1 :" Het vrijwilligerskorps voor Korea wordt vermeld op de dagorder van het leger om :
" Te Chatkol (Korea) tijdens de maanden Maart en April 1953 heeft het vrijwilligerskorps voor Korea, belast met het verdedigen van een bijzonder bedreigde sector, onder een orkaan van vuur, met een onwankelbare koelbloedigheid en kalmte, meer dan tien door een fanatieke vijand uitgevoerde aanvallen afgeslagen.
Heeft bijzonder blijk gegeven van zijn wil kost wat kost de stelling die hun was toevertrouwd geworden te behouden.
Deze vermelding gaat gepaard met het opschrift" CHATKOL (Korea) op het vaandel van de eenheid
Onze minister van Landsverdediging is belast met de uitvoering van dit besluit
Gegeven te Brussel , 22 juli 1953
(wg) Boudewijn

 

ThumbnailDe stellingoorlog : De ijzeren driehoek ( 55 nachten van Chatkol)
uittreksel van het artikel van Luitenant-Kolonel Gathy, commandant van het belgisch bataljon op de stelling Chatkol.

 

 

 


Thumbnail

The Cottombealers 7 US Regiment

Eind Januari 1953 bezetten de Belgen, nog steeds bij de 3 US Divisie en onder het bevel van het 7e Regiment US, een stelling Chatkol genoemd. Het bataljon verblijft er voor een periode van vijf en vijftig dagen.
Elke compagnie wordt bewaakt door een veiligheidspost ( 'nachts met tien manschappen en overdag met drie )die voor de stellingen post vatten en als codenaam kregen : Alice (compagnie A)- Barbera (compagnie B ) - Carol (compagnie C). Deze soort antenne speelde een vitale rol voor de verdediging van de belangrijkste stellingen. Zij zijn dikwijls het doelwit van nachtelijke aanvallen van de Chinezen. De barre winter maakte het leven op de stelling zeer moeilijk. Elke nacht had men te maken met een aanval van enkele mannen tot een massale stormloop van een gans bataljon. Het leven wordt zodanig georganiseerd dat 's nachts iedereen op post was terwijl na zonsopgang slechts enkele verkenners de wacht hielden en de anderen konden uitrusten. Een van de voornaamste wapens in deze stelling oorlog was het machine geweer. Het bataljon had er ongeveer zeventig !!


De nacht van 8 op 9 maart:


De voorpost Carol wordt overrompeld door een Chinese compagnie maar wordt heroverd na twee tegenaanvallen. Balans : 5 doden, 1 vermiste .De nacht van 12 op 13 ma 53 is het Alice die het zwaar te verduren krijgt, ze trekken zich terug, de artillerie en de mortieren bestoken de chinezen die opgerukt zijn tot aan de versperringen. Alles verloopt volgens plan maar soldaat OSTIJN ontbreekt. Een peloton onder leiding van adjudant ENGELEN gaat op zoek naar Ostijn. Alice wordt terug ingenomen maar Ostijn wordt niet gevonden.

Bij dageraad echter wordt de gewonde Ostijn al kruipend in de A compagnie opgemerkt( hij had zijn witte overkleding uitgetrokken om te laten merken dat hij een Belg was: hij had zich zelve kunnen bevrijden van een groep chinezen die hem hadden gevangen genomen.
De verdwijning van Kapitein Pierre GAILLY.(reeds 2 jaar in Korea)
Het vliegtuig waarmede de kapitein, commandant van de zware wapens wordt tijdens een verkenningsvlucht neergehaald. Ondanks het aandringen van zijn broer EIENNE GAILLY zal het niet mogelijk zijn een patrouille te zenden naar het wrak van het vliegtuig. Waarnemers hebben het vliegtuig zien vallen maar noch het lichaam van Pierre Gailly noch het lichaam van de piloot zullen terug gevonden worden.

De nachten van 7 en 8 april 53 vallen er 10 doden en 14 gewonden, de chinezen schieten met een fantastische preciesheid. De Belgen nemen één Chinese gevangene en vinden vier lijken, iets zeer ongewoon voor de chinezen, want na elke operatie nemen zij hun gesneuvelden mede; dit toonde aan dat deze nacht hard aangekomen was voor hen.
De nacht van 18 op 19 april rond middernacht begint een stormloop op de stellingen. Een onrustwekkend bericht vanwege de Amerikaanse artilleriewaarnemer bij de B compagnie meld dat er Chinezen in de loopgrachten zijn binnen gevallen. Gelukkig weerlegt de kapitein LEDANT dit en dat hij de situatie in handen heeft maar dat hij veel doden en gewonden heeft.

Een woord over het mobiel hospitaal MASH


Onmiddellijk als iemand in de compagnie wordt gewond geeft hij of een kameraad zich zelf een injectie morfine; bij een zware verwonding en wanneer hij veel bloed verliest ontvangt hij in zijn compagnie een deel plasma en een drukverband. De jeep ambulance van permanentie brengt de gewonde naar de commando post van het bataljon. De arts neemt kontact op met het veldhospitaal en vraagt, indien hij oordeelt dat de gewonden moet overgebracht worden, een helikopter aan Mash aan. Dit mobiel hospitaal bevindt zicht ongeveer op 25 km van de frontlijn . Twintig minuten later is de gewonden op weg naar het hospital waar bekwame chirurgen hem op wachten. Kortom op minder dan vijf en veertig minuten na zijn verwonding ligt hij op de operatietafel indien nodig. Dit is momenteel nog sneller dan bij ons tijdens een verkeersongeluk!!

Bief met gelukwensen van de commandant van het 9de US Korps: de Luitenant Generaal JENKINS


Ik vermeld in mijn persoonlijke orders het Belgisch bataljon voor hun prestaties tegenover een talrijke vijand tijdens de aanval van 19 april 53. Uw vastberadenheid ,uw moed en uw koelbloedigheid bewijzen dat uw paraatheid en uw militair kunnen uitmuntend zijn. Zij weerspiegelen een grote eer voor het Belgisch leger. Ondanks het enorm bombardement van de chinezen op uw stelling en gezien de weinige verliezen die u kende bewijzen hoe schitterend u de stelling hebt ingericht en verdedigd . Gelieve mijn bewondering en gelukwensen over te brengen aan al de leden van het bataljon

 

 

Gesneuveld op het veld van eer tijdens de gevechten van Chatkol

CAESTEKER M.

Sgt

09/03/53

 CHATKOL

LEEMANS K.

Kpl

09/03/53

CHATKOL

SCHELFHOUT R

Sdt

09/03/53

CHATKOL

VERBERNE  F

Cpl

09/03/53

CHATKOL

GOUBET P.

Cpl

10/03/53

CHATKOL

AMOND E.L

Sdt

20/03/53

CHATKOL

DEFRAINE A.

Sdt

20/03/53

 CHATKOL

DENYS W.

Sdt

25/03/53

 CHATKOL 

JANSSENS H

Sdt

25/03/53

CHATKOL

SCHOENMAEKERS L

Sdt

25/03/53

CHATKOL

WATRISSE J

Sdt

06/04/53

CHATKOL

BOSMANS D.

Sdt

08/04/53

CHATKOL 

BRAECKMAN C.

Sdt

08/04/53

 CHATKOL

COMPTARD C.

Cpl

08/04/53

 CHATKOL

DE GEEST G.

Sdt

08/04/53

 CHATKOL

DE MOL O.

Sdt

08/04/53

 CHATKOL

JASPAERT M

Sdt

08/04/53

CHATKOL

LELANGUE A.

Sgt

08/04/53

CHATKOL

LEMAIRE R.

Cpl

08/04/53

CHATKOL

PARIS W

Sdt

08/04/53

CHATKOL

PAUMEN A

Sgt

08/04/53

CHATKOL

VERHEYDEN J.P

Sdt

08/04/53

CHATKOL

PIERAR A

Kpl

19/04/53

CHATKOL

THOMAS R

Sdt

02/05/53

CHATKOL

CLAESEN F.

Sdt

7/05/53

 SANGDONG-NI

CANTARELLA A.

Kpl

11/05/53

 CHATKOL -MUNAM-NI

LIEKENS L.

Sdt

25/05/53

SANGDONG-NI

VERDONCK G

Kpl

25/05/53

SANGDONG-NI

RENSONNET D

Sdt

11/06/53

SANGDONG-NI

NAUTS  M

Cpl

25/06/53

SANGDONG-NI

BARDIAUX R.J

Sdt

01/07/53

CHATKOL

BURNIAUX J.J.

Sdt

03/07/53

 PAUMOL

FRERE L.

Sdt

12/07/53

CHATKOL

GAILLY P.

1Lt

30/03/53

vermist te Chatkol

 

 

Ze werden, ten postume titel benoemd tot Ridder in de Orde van Leopold II met palm en gedecoreerd met het Oorlogskruis 1940 met palm onder de volgende vermelding : "Is eervol gesneuveld ten dienste van de Verenigde Naties"

Koreaanse soldaten van het Belgisch Bataljon

CHA YONG HWAN

Sdt

19.12.52

CHATKOL

KIM KUY YUNG

Kpl-Cpl

25.03..53

CHATKOL

KIM HOYN

Sdt

08.04.53

CHATKOL

 
Het bataljon was ingedeeld bij het 7de Regiment US, de "Cottonbalers "
Uittreksel uit "Frontline "
ThumbnailThumbnail

Citations and awards for the Chatkol battles (February - April 1953) uit de website (Hendrickx Corner )
(12) Corporal De Grieck was awarded the War Cross with palm (14.01.54) :
"In Korea, serving with the United Nations, whilst on guard at Chatkol during the night of 24 - 25 March 1953 in a listening post between C-company and its outpost, he underwent a Chinese raid and, together with his guard companion, was surrounded. Remained in his post to be able to determine the number of enemies and transmit this information to the outpost and the company. Having received the order to withdraw, he retreated with his companion, with the greatest calm and alternating fire and movement thus causing casualties amongst his agressors. Already distinguished himself during the night of 8 - 9 March by his excellent conduct in the same post in spite of heavy shelling".

Sergeant R. Leeten received the Military Decoration (Art. 4), 2nd class, with palm (05-06-54) :
"Machine gunner and corporal, in Korea, serving with the United Nations, he distinguished himself during the violent and victorious battles at Chatkol, in March-April 1953, against an agressive and fanatic enemy, most particularly on 8 April. Wounded early in the attack against C-company, he refused to be evacuated before the end of the battle. Wounded once more during a Chinese attack on 18-19 April, he rejoined his team which was under heavy bombardment and valiantly participated in repulsing two Chinese assaults."

The same decoration was also bestowed on Sergeant J.P. Poets on the same day albeit for an entirely different action :
"Assistant platoon leader in Korea, serving with the United Nations, who distinguished himself during the victorious combats at Chatkol, in March-April 1953, against a fanatic enemy. During the night of 24 - 25 March, despite being wounded by mortar shells, he remained with his command until ordered to retreat. Was once more wounded by a mortar shell in the night of 18 - 19 April 1953 whilst assuring the supply of ammunition to his platoon during a heavy enemy bombardment."

1st Sergeant Van Audekerke received both the Military Decoration (Art. 4), 2nd class, with palm and the War Cross with palm (14-01-54) :
"Brave and calm assistant platoon leader serving in Korea with the United Nations. Particularly distinguished himself during the violent and victorious combats at Chatkol in March-April 1953 against an agressive and fanatic enemy, especially during the attack of 18 - 19 April when he moved through heavy enemy fire to coordinate and ensure the effectiveness of his unit's fire. On his own iniative he brought in a bazooka team to replace a machine gun team that had been taken out and this in a particularly heavily attacked spot. Voluntarily went to return a wounded man from a listening post that had been heavily bombarded."

The Military Decoration (Art.4), 2nd class, was awarded to Corporal A. Van Elderen (05-06-54) :
"Corporal and stretcher bearer in Korea serving with the United Nations. Distinguished himself by his dedication and high sense of duty during the violent and victorious battles at Chatkol in March-April 1953, particularly during the attack of 18 - 19 April, when tending to the wounded burnt by phosphorous despite having burnt hands himself. Completed his tasks before allowing himself to be treated."


More citations ...
As mentioned above, these few citations are but a small part of the total awarded. A table listing many more can be accessed

Apart from the awards already mentioned elsewhere on these pages, the following foreign awards are also known to have been bestowed :

US Bronze Star with "V" device to Pvt. Spaens and Lt. Vilet,
Chungmu in the Order of Military Merit (Rep. of Korea) to Lt. Count de Schouteete de Tervarent, Lt. Vilet,
Sungrye Medal in the Order of Diplomatic Service Merit to W/O Tobback, author of "Groene Mutsen, Bruine Mutsen".

A citation found for Pvt. Spaens sheds some light on the award of the Bronze Star :
"At Sangdong-Ni (Korea) on 25 June 1953. Brave and dedicated soldier. Has of his own accord and without hesitation gone to the aid of a group of American and Belgian wounded under heavy enemy fire. Has thus saved the lives of several wounded by transferring them to a safer area."
For his bravery, Spaens received a battlefield promotion to Corporal and the Belgian War Cross (ribbon device unknown).

Thumbnail

De fameuse Papasan van Chatkol >> Bron Travel links in Korea