Thumbnail
NL / FR / EN

 

Moonlight

24 - 25 juli 1952


De operaties die vermeld worden in de pagina activiteiten behoren tot de geschiedenis van het Belgisch Bataljon in Korea omdat de opdrachten op bevel van de Amerikaanse legerleiding moesten uitgevoerd worden . Zij waren van strategisch groot belang . Deze opdrachten waren zeer gevaarlijk en er werden vele Belgen gewond en verschillenden gedood. Hun heldhaftig optreden verdient dan ook een plaats op deze site.

In twee operatie speelt de heuvel BEANS een grote rol en zal voor de Belgen een pijnlijke herinnering blijven.

( uit het boek van Lt-Gn Crahay De Belgen in Korea )

Thumbnail

In de nacht van 24 op 25 Juli wordt de operatie Moonlight uitgevoerd worden door de C compagnie onder leiding van kapitein GENIS. Het objectief is wederom de heuvel Beans bezet door de Chinezen met twee belangrijke bunkers. Twee pelotons doen een frontale aanval en een derde peloton zal de heuvel aanvallen van rechts. Na de voorbereidende vuren van de Amerikaanse artillerie valt het peloton de BUCK aan . Op het moment als het peloton de Buck genaderd is tot op enkele meters van de bunker ontploft een granaat een verwond 5 van zijn manschappen. Zij trekken zich terug omdat de linker flank onbezet is door bevriende troepen en tellen weer 3 doden en 9 gewonden. Het peloton luitenant GARNIR zet zijn zijn vooruitgang verder en bezet nu de linker flank. Het peloton de Buck valt opnieuw de de bunker aan maar stuit weer op hevig vijandelijk mortier vuur en moeten zich opnieuw terug trekken. De chinezen openen dan het vuur op hun eigen stellingen De operatie wordt stil gelegd en rond 5 uur 's morgens is heel de compagnie terug op hun stelling. Balans van de operatie 3 doden, een vermiste en 16 gewonden. De vijand had echter ook zware verliezen . De 25 Juli 's morgens komt de divisiecommandant persoonlijk de compagnie commandant en de manschappen van de C compagnie op de stelling feliciteren. Enkele dagen later wordt de "soldiers medal" uitgereikt aan de kapitein Genis.

 

DECKERS  G           Sdt      25/07/52        KOJAK-KOL  
DEVOS O.                   Sdt       25/07/52        KOJAK-KOL
VAN WOENSEL A    Sdt      25/07/52        KOJAKKOL

- Sdt De Winter wordt vermist en er zijn ook 16 gekwetsten tijdens de operatie 'Moonlight'.  

 

 

 

Thumbnail Thumbnail

Lt Genis ontving de volgende onderscheiding van de President van Amerika :
De soldier 's Medal:

Lid van het Belgisch bataljon in Korea onder de UNO vlag heeft zich zelf onderscheiden door zijn moedig en vastberaden optreden tijdens de nacht van 3 December 1951 in Nalgun-Dong. Lt Genis leidde zijn patrouille door een mijnenveld waarin een bevriende patrouille met vele gekwetsten was vastgelopen. Geholpen door Sdt Vanbesselaere baande hij zich een weg naar de gekwetsten. Na een uur in de duisternis heeft hij elke mijn onschadelijk gemaakt en zo de patrouille terug veilig binnen gebracht. Deze heldhaftige daad verdiend een grote bewondering voor hem zelf als ook voor het Belgisch leger