Thumbnail
NL / FR / EN

 


E-mail gestuurd door Adjudant Chef Saxe Ronny , zoon van André Saxe

 

Thumbnail
Koninklijk besluit n° 2040 van 22 juli 1953 het militair ereteken van 2e klas voor daden van moed en zelfopoffering is toegekend aan 1 e Sergeant A.M. SAXE stamnummer S/41250.

Bedankt voor de steun: ik zal wachten op de reacties van de Verbroedering en de Heer Feyt. En wat voor geweldig nieuws van de Padre: die is gewoonweg onklopbaar. Ik heb hem verschillende keren persoonlijk ontmoet en goede gesprekken met hem gevoerd. Toen mijn vader André overleed, 01 Nov 1992, kon hij spijtig genoeg niet de mis voordragen. Hij was toen ziek. Hij heeft in 1955 mijn ouders getrouwd in Beringen: toen diende André in 1 Para en hij was daar ook Padre.

Kolonel Ledant is wel geweest: een week voor mijn vader overleed, had ik hem nog kunnen bereiken via de Padre. Hij stond werkelijk 's anderdaags in Heusden-Zolder, ik heb hem begeleid naar het hospitaal. Ze hebben een dikke twee uren met elkaar gepraat, ik heb ze maar alleen gelaten toen. Toen ik de kamer binnenkwam, zat hij op het bed van mijn vader, zijn hand op de handen van Andre. Dit is een beeld dat ik nooit meer vergeet.

Aansluitend is de kolonel nog thuis geweest en heb ik nog een hele tijd met hem kunnen praten. Hij was ten andere ook de eerste die ik op de hoogte bracht van het overlijden van Andre.

En dat is juist het gene ik wil overbrengen naar onze mensen: het respect voor elkaar , ongeacht de graad maar als mensen die samen een hele tijd onder bijzondere omstandigheden geleefd hebben. Ergens hebben we door onze buitenlandse opdrachten ook een raaklijn hiermee. Als je vier maanden lang samenhokt met een collega in een container ( en dat is natuurlijk geen infanterie putteke) voel je natuurlijk ook wel een band. Maar dit is onvergelijkbaar met de leefomstandigheden van jullie in Korea.